17 kwi 2009

Miniserniczki z białą czekoladą i pistacjami


To mój ulubiony sernik. Jest tak doskonale wyważony w smaku, tak kremowy i wilgotny, dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej i idealnie płaski, dzięki nie napowietrzaniu masy, że zachwyca wszystkich, którzy go próbują. 

Szybkość wykonania (wszystkie produkty trzeba po prostu wymieszać) działa dodatkowo na jego korzyść.

Zatem polecam- róbcie ten sernik w wersji podstawowej, czyli w tortownicy lub tak, jak ja- w foremkach muffinowych, a jego smak zawładnie Wami bez reszty. :) Jestem tego pewna :)

Przepis podała na forum cincin Joanna. Ja go piekłam już wielokrotnie i zawsze się udawał.

N 12 miniserniczków potrzeba 2/3 porcji podanych w poniższym przepisie. Pieczenie (zarówno spodu, jak i całości) skróciłam o połowę.

Sernik z białą czekoladą i pistacjami

Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki:
Spód:
1 opakowanie ciasteczek Digestive (144 g)
około 50 g rozpuszczonego masła

Masa serowa:
700 g sera śmietankowego (np. Delfiko lub Zielona Łąka) w pokojowej temperaturze
3/4 szklanki cukru
1 łyżka esencji waniliowej 
4 duże jajka
170 g białej czekolady
1 szklanka obranych ze skorupek i posiekanych pistacji (w tym dwie łyżki do dekoracji)
2 płaskie łyżki mąki pszennej

Dodatkowo – namoczone w wodzie opaski z codziennych gazet, przygotowane tak samo, jak w przepisie na sernik cytrynowy .
Zamiast piec metodą gazetową, można też piec tradycyjnie, w kąpieli wodnej (godzina w 160 - 170 stopniach plus dodatkowo pół godziny po wyłączeniu piekarnika).

Wykonanie:
Przełożyć ciastka do woreczka z grubej folii, rozkruszyć wałkiem na proszek.
Roztopić masło w rondelku lub w mikrofalówce, połączyć z pokruszonymi ciastkami, wymieszać. Powstałą masę ugnieść na dnie tortownicy tworząc spód ciasta. Włożyć do lodówki, a potem piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut. Schłodzić. 
Przygotować masę serową: 
W misce wymieszać ser z cukrem i wanilią. Dodawać po jednym jajku, miksując tylko do połączenia składników. Dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce czekoladę, wymieszać. Nie miksować zbyt energicznie, aby za bardzo nie napowietrzyć masy. Odłożyć dwie łyżki pistacji do dekoracji ciasta. Pozostałe pistacje wymieszać z mąką i dodać do masy serowej. Wylać masę na podpieczony spód.
Nagrzać piekarnik do 250 stopni C. 
Tortownicę z sernikiem umieścić na blasze.
Owinąć boki (obręcz) tortownicy przygotowanymi wcześniej opaskami z namoczonych gazet, wstawić do piekarnika na 10 minut. Potem wyjąć ciasto, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, zmienić opaski na nowe i piec około 50 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić na metalową podstawkę do wystudzenia. Po 10 minutach objechać nożem boki ciasta i zdjąć obręcz tortownicy. Zostawić ciasto do całkowitego wystudzenia, a potem wstawić na noc do lodówki (najlepiej w zamkniętym pojemniku na tort).
Następnego dnia dowolnie udekorować (np. bitą śmietaną ) i posypać pozostałymi pistacjami.

6 komentarzy:

Anonimowy pisze...

cudne kochana!! naprawdę ślicznie Ci wyszły :)
(Monsai)

LeNinka pisze...

Monsai, dziękuję :)
Niestety żadne zdjęcie nie odda ich niezwykłego smaku ;)

Ania Włodarczyk vel Truskawka pisze...

Przecudowne są! Myślałam, ze to dzieło jakiś cukierników, bo wygladają genialnie.

Casia pisze...

Przecudne serniczki!!! Wprost nie mogę się napatrzeć, są takie urocze :)

jasmina pisze...

Wyglądają wspaniale! Szkoda,że nie można ich spróbować wirtualnie;)

LeNinka pisze...

Ania, Casia- miło mi, że się podobają :)
Jasmina- wirtualnie nie, ale gdybyś kiedyś była blisko- daj znać ;)